Mammaksi.fi » Asiatietoa - Ovulaatio, hedemällisyys, lapsettomuus
| Ostoskori | Kassalle | Oma tilini |
Tuoteryhmät
- Raskaustestit (puikot)
-
Raskaustestit (liuskat)

-Testipaketit

-Ovulaatiotestit (puikot)
-Ovulaatiotestit (liuskat)

-Kondomit
-Liukuvoiteet

-Kauneus ja terveys-Muut tuotteet

Maksutavat

Info
- Kanta-asiakasetu
- Keskustelu
- Liuskamallisen raskaustestin tekeminen
- Puikkomallisen raskaustestin tekeminen
- Ovulaatiotestien tekeminen
- Laskurit
- FAQ
- LinkkiVinkit
- Arvonta
- Asiatietoa - Ovulaatio, hedemällisyys, lapsettomuus
- Kirjoituskilpailun satoa
- Ota yhteyttä
- ToimitusehdotAsiatietoa - Ovulaatio, hedemällisyys, lapsettomuus

Ovulaatio, hedelmällisyys, lapsettomuus:

1. Ovulaatio
- Mitä ovulaatiolla tarkoitetaan?
- Kuinka saan selville ovulaationi ajankohdan?
2. Hedelmällisyys
3. Lapsettomuus
- Lapsettomuuden syyt.
- Mitä voin itse tehdä, jotta raskaaksi tuleminen olisi todennäköisempää?
- Lapsettomuuden syiden selvittäminen.
- Hoitotavat.

1. Ovulaatio

Mikä ovulaatio on?

Ovulaatiossa on kyse munasolun irtoamisesta munasarjasta. Munasolu irtoaa joko oikeasta tai vasemmasta munasarjasta. Munasolu irtoaa keskimäärin 14 päivää ennen kuukautisten alkamista, mutta se voi irrota jo vähän aikaisemmin tai vähän myöhemmin. Ovulaatioon liittyy pieni nesteen ja veren vuotaminen vatsaonteloon ja tämä saattaa aiheuttaa kipua parina päivänä ovulaation tapahtumisen aikoihin. Irtoaminen tapahtuu kuukautiskierron puolivälissä, mutta etenkin niillä naisilla, joilla on epätasainen kierto, voi olla vaikeuksia tietää milloin ovulaatio tapahtuu. Ovulaation aika on paras hetki hedelmöittymiselle. Ovulaatiotestin avulla nainen voi löytää tämän hetken.

Hedelmöittyminen on uskomattoman monen tekijän onnistumisen summa. Jokaisen osa-alueen täytyy olla täysin valmis hedelmöitykseen ennen kuin se voi tapahtua. Oikea ajoitus on kaikki kaikessa. On erittäin todennäköistä, että nainen voi tulla raskaaksi ainoastaan kuukautiskierron 2-3 päivänä. Nämä päivät ovat välittömästi ovulaatiotestillä havaitun LH-huipun jälkeiset päivät.

Munasolu on hedelmöittymiskelpoinen vain 12-24 tuntia ovulaation jälkeen. Siittiöt ovat hedelmöityskykyisiä naisen elimistössä 1-4 päivää. Munasolun ja siittiöiden lyhyt elinaika rajoittaa hedelmöitysmahdollisuuksia. Yhdyntöjä tulisi yleensä olla 2-3 päivän välein kuukautiskierron puolivälin aikaan jotta siittiöitä olisi valmiina munanjohtimessa silloin kun munasolu irtoaa ja raskauden todennäköisyys on suurin.

Ovulaation puuttuminen tai kierron epäsäännöllisyys ovat yleisiä syitä naisen hedelmättömyyteen. On tutkittu, että yli 40 %:lla hedelmättömistä naisista on jokin ovulaatioon liittyvä ongelma. Nykyään lapsettomuushoidot ovat kuitenkin niin pitkälle kehittyneitä, että useat näistä naisista tulevat raskaaksi ennemmin tai myöhemmin hoitoon hakeuduttuaan.

Kuinka saan selville ovulaationi ajankohdan?

Naiselle, joka haluaa tulla raskaaksi, on tärkeää tietää ovulaation tarkka ajankohta. Ovulaatiotestien avulla ajankohta selviää helpoiten mutta muitakin epävarmempia keinoja on. Osalla naisista on tahmeaa, läpinäkyvää ja hajutonta valkovuotoa ovulaation aikaan, toiset tuntevat lieviä kramppeja ja joillakin ei ole lainkaan oireita. Jos ongelmana on epäsäännöllinen kuukautiskierto, ovulaatiota voi yrittää tunnistaa muutamin eri menetelmin:

 • Ruumiinlämmön mittaaminen aamulla: Mittaus suoritetaan joka aamu samalla tavalla: heti herättyään ennen ylösnousua nainen mittaa lämmön suusta ja merkitsee tuloksen kalenteriin. Mittaamista täytyy jatkaa kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavien kuukautisten alkuun saakka. Munasolun irtoaminen aiheuttaa sen, että naisen aamulämpö nousee noin 0,5-1,0 astetta. Lämpötila nousee kuitenkin vasta ovulaation jälkeen ja hedelmöitysmahdollisuudet ovat silloin paljon heikommat, koska munasolun elinikä on niin lyhyt. Ruumiinlämmön nousu aiheutuu keltarauhasen toiminnasta, joka tuottaa ovulaation jälkeen progesteronihormonia. Jotkin häiriötekijät voivat muuttaa ruumiinlämpöä, kuten tulehdusten aiheuttama kuume tai epäsäännöllinen vuorokausirytmi. Aamulämmön mittaamista ei nykyään juuri suositella, sillä se on melko epätarkka menetelmä.
 • Ovulaatioliman tunnistaminen: ovulaation lähestyessä valkovuodon määrä yleensä runsastuu ja se tulee väriltään kirkkaammaksi ja koostumukseltaan hyvin joustavaksi ja liukkaaksi. Ovulaation jälkeen liman määrä taas vähenee ja muuttuu kuivemmaksi. Liman muutoksissa on paljon yksilöllisiä eroja.
 • Ovulaatiotestin käyttäminen: Ovulaatiotestit ovat nykyaikainen ja helppo tapa saada selville ovulaation tarkka ajankohta. Naisen virtsassa olevan luteinisoivan hormonin (LH) määrä kohoaa huomattavasti kuukautiskierron puolessa välissä, eli ovulaation aikaan. Ovulaatiotestin käyttö on helppo tapa havaita LH-tason nousu, eli otollisin aika hedelmöittymiselle. Ovulaatio tapahtuu 24-48 tunnin kuluttua testin positiivisesta tuloksesta. Testin onnistumisen takaamiseksi on tärkeää lukea käyttöohjeet ennen testin suorittamista. Ks. lisätietoja testien käytöstä Miten ovulaatiotestejä käytetään? -sivulta.

On hyvä tietää, että kuukautiset voivat tulla normaalisti vaikka ovulaatiota ei tapahtuisikaan. Ovulaatio voi myös silloin tällöin jäädä tulematta esimerkiksi stressin, laihdutuksen tai muun elämänmuutoksen vuoksi. Jos ovulaatio myöhästyy, se siirtää myös kuukautisten alkamista yhtä monella päivällä.

2. Hedelmällisyys

Raskaaksi tuleminen voi kestää kuukausia vaikka parilla ei olisikaan mitään ongelmia hedelmöittymisessä. Terveellä pariskunnalla on jokaisessa kuussa vain 25 prosentin todennäköisyys tulla raskaaksi.

Naisen hedelmöittymisen edellytyksiä ovat normaali ovulaatio eli munasolun irtoaminen munasarjasta, munasolun esteetön pääsy munajohtimeen ja edelleen kohtuun, kohdun limakalvon kyky vastaanottaa kiinnittynyt alkio ja kohdunkaulan liman siittiöiden kulkua edistävä koostumus. Miehen hedelmällisyys riippuu mm. kivesten kyvystä tuottaa riittävästi normaaleja siittiöitä.

Naisen hedelmällisyyden katsotaan länsimaissa olevan korkeimmillaan noin 20 - 22 -vuotiaana. Se alkaa selvästi alentua noin 30-vuotiaana ja vielä selvemmin yli 35-vuotiaana. Hedelmällinen ikä on ohi vaihdevuosien aikaan eli kuukautisten loppuessa.

Hedelmällisyyttä alentavat myös mm. tupakointi, huonot ravitsemustottumukset ja sukupuolielinten tulehdukset sekä hoitamaton keliakia. Lisäksi useat peräkkäiset raskaudenkeskeytykset voivat alentaa hedelmällisyyttä erityisesti mikäli niihin liittyy infektioita. Tupakoinnista on muitakin haittoja, kuin hedelmällisyyden alentuminen, kuten se, että tupakoitsijoilla keskenmenojen määrä on suurempi ja tupakointi vähentää estrogeeni hormonin tuotantoa.

3. Lapsettomuus

Lapsettomuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa pari on vuoden ajan ollut riittävän usein yhdynnässä ja yrittänyt tuloksettomasti saada lasta alulle. Lapsettomuus on nykyään yllättävän yleistä, sillä siitä kärsii jopa 15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista pariskunnista.

Vain noin joka kuudes nainen onnistuu tulemaan raskaaksi ensimmäisellä yrityksellä. Tämän takia yleensä suositellaan noin vuoden yrittämistä ennen kuin hakeudutaan lapsettomuushoitoihin. Seuraavien syiden takia kannattaa hoitoihin kuitenkin hakeutua jo aikaisemmin:

 • Naisen kuukautiskierto on epäsäännöllinen
 • Nainen epäilee munanjohdinvauriota
 • Naisella on ikää yli 35 vuotta
 • Nainen on sairastanut sisäsynnytintulehduksen
 • Nainen epäilee endometrioosia
 • Naisella on pahenevat kuukautis-, yhdyntä tai vatsakivut
 • Miehellä on selvästi poikkeava löydös, esim. pienet kivekset
 • Sperma-analyysin tulos on poikkeava.

Nykyään kaksi kolmesta lapsettomasta pariskunnasta hakevat apua ongelmaansa. Jopa kolme neljästä pariskunnasta saavat lopulta lapsen. Noin kolme prosentti kaikista Suomessa syntyneistä vauvoista on saanut alkunsa hedelmöityshoidolla.

Lapsettomuutta hoitavia tahoja ovat yksityiset klinikat ja julkinen terveydenhuolto. Yksityisen klinikan hyvät puolet ovat lyhyet jonot ja lääkäreillä on usein enemmän aikaa perehtyä asiakkaan ongelmiin ja etsiä niihin parhaat ratkaisut. Yksityisten klinikoiden miinuspuoli on hoitojen kallis hinta. Lisäksi yksityisiä hoitoklinikoita ei välttämättä löydy pieniltä paikkakunnilta.

Julkinen puoli:
+ edullisempi hinta; maksat vain lääkityksen ja poliklinikkakäynnit
– jonotusajat saattavat olla pitkiä
– oman paikkakunnan terveyskeskuksessa ei välttämättä ole täysin asiantuntevaa lääkäriä

Yksityiset klinikat:
+ lyhyt jonotusaika
+ asiantuntevat lääkärit
+ lääkäreillä on aikaa potilaille
– kallis hinta
– klinikka saattaa sijaita kaukana


Lapsettomuuden syyt

Tilastojen mukaan syy lapsettomuuteen löytyy yhtä usein niin miehestä kuin naisestakin. Noin 10 prosentissa tapauksista lapsettomuuden syytä ei koskaan löydetä, vaan silloin puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta.

Syitä naisen hedelmättömyyteen:

 • munasolun irtoamishäiriöt
 • munasolun kehittymishäiriöt
 • munanjohdinvauriot
 • endometrioosi (kohdun limakalvon sirottumatauti)
 • erilaiset kohdun viat

Syitä miehen hedelmättömyyteen:

 • siittiöiden puuttuminen kokonaan
 • siittiöiden vähäinen määrä
 • siittiöiden huono liikkumiskyky siemennesteessä
 • impotenssi
 • retrogradinen ejakulaatio

Tavallisimmin lapsettomuudessa on kysymys alentuneesta hedelmällisyydestä ja silloin raskaaksi tuleminen on mahdollista ilman hoitoja, mutta siihen kuluu syystä tai toisesta normaalia pidempi aika.

Joskus lapsettomuuden taustalla ovat parisuhdeongelmat. Joskus ongelma taas on yksinkertaisesti se, ettei pari ole ollut oikeaan aikaan tai riittävän usein yhdynnässä.

Naisen munasolun irtoamis-ja kehittymishäiriöiden taustalla on usein hormonaalinen häiriö, jolloin sitä voidaan hoitaa useillakin eri lääkkeillä. Munajohtimien mahdollisen tukkeutumisen syitä ovat mm. tulehdusten, kuten klamydian, jälkitilat sekä munatorvien kiinnikkeet.

Miehen heikentyneen sperman laadun syyt jäävät usein selvittämättä. Hedelmättömyyden syyt voivat johtua mm. alkoholin ja huumeiden sekä anabolisten steroidien runsaasta käytöstä, tupakoinnista, aikuisena sairastetusta sikotaudista, kiveksen laskimokohjuista, hoitamattomasta keliakiasta sekä joskus siittiöitä kohtaan kehittyneistä vasta-aineista.

Mitä voin itse tehdä, jotta raskaaksi tuleminen olisi todennäköisempää?

Omiin elintapoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Hedelmöittymismahdollisuudet ovat paremmat, mikäli pari ei käytä päihteitä, tupakkaa, alkoholia eikä huumeita. Säännölliset ja terveelliset elämäntavat autta-vat niin hedelmällisyyteen kuin hoitojenkin onnistumiseen.

Liikunnan harrastamisesta on paljon hyötyä raskaaksi tulemisen kannalta, sillä se vähentää stressiä ja parantaa sekä yleiskuntoa että terveyttä. Erityisesti vähän liikkuville ja huonokuntoisille kevyen liikunnan lisäämisestä saattaa olla apua.

Mikäli miehellä on alentunut siittiötiheys, rakastelu kannattaa ajoittaa jokaisen päivän sijasta joka toiseen päivään. Mikäli ovulaation ajankohtaa ei olla selvitetty ovulaatiotesteillä, kannattaa seksiä harrastaa säännöllisesti sillä ovulaatio ei tapahdu aina siihen aikaan kuin nainen uskoo sen tapahtuvan. Rakastelu kannattaa myös ajoittaa aamuihin, sillä silloin siemennesteessä on yleensä eniten siittiöitä.

Mikäli nainen on ylipainoinen, painonpudotus auttaa raskaaksi tulemisen mahdollisuuksiin. Kuitenkin myös alipaino saattaa aiheuttaa munasolun irtoamishäiriöitä ja siten estää raskaaksi tulemista. Myös liian nopea laihduttaminen saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Silloin kun pari yrittää saada lasta, kannattaa turhien lääkkeiden käyttöä joko vähentää tai lopettaa kokonaan. Esimerkiksi jotkut yleiset mahahaava- ja verenpainelääkkeet miehillä ja antihistamiinit naisilla voivat pienentää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia. Jotkut lääkkeet kuten sulfasalatsiini saattavat aiheuttaa siittiöitten vähentymistä. Lisäksi on olemassa monia vahvoja särkylääkkeitä, jotka siirtävät, huonontavat tai jopa estävät ovulaatiota. Keskustele kuitenkin aina lääkärisi kanssa lääkkeiden mahdollisesta pois jättämisestä.

Markkinoilla on olemassa sellaisia liukastusaineita, jotka vähentävät siittiöiden liikkuvuutta tai jopa tappavat siittiöt. Lasta haluavan pariskunnan on siis tärkeää valita sellainen liukastusaine, joka ei ole samalla ehkäisyväline.

Ruokailun suhteen naisen olisi tärkeää juoda riittävästi nestettä. Kofeiinin käyttöä kannattaa rajoittaa. Kannattaa muistaa että kofeiinia on myös teessä ja useissa virvoitusjuomissa.

Yritä laskea stressitasoasi. Jos elimistösi kärsii stressistä, se käyttää kaiken energian elintoimintojen korjaukseen, ylläpitoon ja selvitytymiseen. Raskaaksi tuleminen ei ole elimistölle ensisijaisen tärkeää joten se jää taka-alalle. Stressittömyys parantaa myös miehen siittiöiden laatua.

Lapsettomuuden syiden selvittäminen

Lapsettomuustutkimus aloitetaan usein miehestä, sillä miehen tutkiminen on nopeampaa kuin naisen. Miehen osalta selvitetään, onko siemenneste normaalia. Siemennesteen laatua voidaan tutkia laboratoriossa mikroskoopilla. Tärkeintä sen laadussa on, että siittiöt pystyvät liikkumaan ja tunkeutumaan munasolun sisään. Siemennesteen otossa kannattaa huomioida että miehen on pidättäydyttävä yhdynnästä 2-5 vrk ennen näytteen ottoa, näyte on säilytettävä lämpimässä ja se on tutkittava viimeistään tunnin kuluessa näytteen otosta.

Yksi sperman laadun mittari on siittiöiden määrä, vaikka se ei olekaan tärkein tekijä. Siittiöiden pitoisuuden normaalirajaa pidetään siinä että siittiöitä on vähintään 20 miljoonaa millilitrassa. Mikäli siittiömäärä on vähäinen, taustalla voivat olla hormonaaliset tai perinnölliset syyt.

Tutkimuksessa naisen osalta otetaan selvää, tapahtuuko ovulaatio, ovatko munatorvet auki, pääsevätkö siittiöt kohdun kaulan liman läpi, pystyykö munasolu kiinnittymään normaalisti, sekä onko keltarauhasen toiminta kunnossa.

Ovulaation toteamismenetelmiä ovat peruslämmön mittaus, irtosolukoe (PAPA), verikokeesta tutkittu progesteronimääritys sekä ultraäänitutkimukset.

Ensimmäisillä hoitokerroilla gynekologi tutkii kohdun muodon ja asennon sekä mahdolliset kyhmyt. Kohtua ja munasarjoja voidaan tutkia ultraäänilaitteella, jolloin se kannattaa tehdä emättimen kautta, sillä näin päästään mahdollisimman lähelle ja kuva on tarkka. Kohdusta tarkastellaan sen asentoa, kokoa ja seinämän rakennetta. Munasarjoista tutkitaan niiden kokoa ja toimintaa.

Munatorvien ultraäänitutkimuksen (SSG, salpingosonografia) avulla selvitetään munatorvien aukioloa.

Hysterosonografia on tutkimus jossa etsitään mahdollisia ontelossa olevia kasvaimia ja polyyppeja sekä tutkitaan kohdun limakalvon ääriviivat. Myomia, eli kohdun sileän lihaksen kasvaimia todetaan noin 40 prosentilla yli 35-vuotiaista naisista. Muut kasvaimet ovat paljon harvinaisempia. Osalla naisista tavataan synnynnäisiä kohdun rakennepoikkeamia. Joiltakin naisista löydetään kohdun limakalvon polyyppejä tai myomia, jotka saattavat aiheuttaa vuoto-häiriöitä tai keskenmenoja.

Laparoskopia on tutkimus, jossa nähdään, ovatko munatorvet auki ja samalla varmistetaan mahdollinen endometrioosiepäily. Tutkimus tehdään aina nukutuksessa. Vatsaan tehdään pari, kolme viiltoa, joista tutkitaan kohtu, munasarjat ja munatorvet.

Yhdynnän jälkeisellä testillä (PCT, Postcoital-test) selvitetään, pystyvätkö siittiöt tunkeutumaan kohdunkaulan limaan ja liikkumaan siinä.

Kohdun munajohtimien varjoaine-ultraäänitutkimuksella tutkitaan munajohtimien avoimuutta ja kohtuontelon rakennetta.

Hystero-Salpingo-Contrast-Sonografia (HyCoSy) on tutkimus, jossa pyritään selvittämään kohtuontelon rakenne ja munajohtimien läpäisevyys.

Sekä nainen että mies tutkitaan huolellisesti sukuelimien mahdollisten epämuodostumien tai niissä ilmenevien muunlaisten poikkeavuuksien kartoittamiseksi. Pariskunnan sairaushistoria tulee myös käydä läpi tarkasti. Erityisesti sukupuolitautien löytäminen on tärkeää.

Aina lapsettomuuteen ei löydy näkyvää syytä tai ongelmaa ei voida hoitaa. Tällöin turvaudutaan erilaisiin keinohedelmöityshoitoihin.

Lapsettomuuden hoitotavat

Lapsettomuushoitotapoja on useampia, mutta hoitoon lähdettäessä on syytä muistaa, että tehokkaimmatkin hoidot onnistuvat ensimmäisellä kerralla vain noin joka kolmannen kohdalla.

Ovulaation induktioon voidaan turvautua, mikäli ovulaatiota ei luonnostaan tapahdu. Tässä hoitomuodossa pyritään erilaisten hormonilääkitysten avulla saamaan munasarjat tuottamaan yhden munasolun, joka hedelmöittyy yhdynnän jälkeen.

Inseminaatiossa (IUI) on kyse keinosiemennyksestä, jolloin hormonilääkitystä annetaan pistoksina tarkoituksenaan kypsyttää yhdestä kolmeen munasolua. Sen jälkeen pestyä siemennestettä ruiskutetaan suoraan kohtuun. Tähän hoitomuotoon turvaudutaan usein silloin, kun on kyse selittämättömästä lapsettomuudesta, lievistä vasta-ainetapauksista, siemennesteen ja limatulpan reaktioiden välttämiseksi, miehestä johtuvasta lapsettomuudesta sekä käytettäessä luovuttajan siemennestettä.

Koeputkihedelmöityksessä (IVF) pyritään siihen, että munasarjat tuottavat yhden kierron aikana useampia kypsiä munasoluja. Tätä varten naiselle annetaan hormoneja. Naiselta kerätään kypsiä munasoluja talteen ja ne hedelmöitetään laboratoriossa miehen siemennesteellä. Yksi tai kaksi alkiota siirretään naisen kohtuun jonka jälkeen aloitetaan raskauden seuranta. Koeputkihedelmöitystä voidaan käyttää hoitomuotona melkein kaikissa lapsettomuustilanteissa ja se on yleisin hoitomuoto lapsettomuuteen.

Mikroinjektiohedelmöitys (ICSI) on hoitomuoto silloin, kun lapsettomuus on miehestä johtuvaa. (Siittiöiden määrä on hyvin pieni tai niiden liikkuvuus on huono.) Siittiö ruiskutetaan mikroskooppiavusteisesti munasolun sisään ja viljelyn jälkeen se siirretään kohtuonteloon.

Sukusolujen siirto munanjohtimeen (GIFT) tarkoittaa sitä, että ovulaation induktion jälkeen munasoluja kerätään ja ne siirretään yhdessä siittiöiden kanssa suoraan munanjohtimeen.

Pakastusalkiosiirto (FET) tarkoittaa sitä, että IVF-hoidon yhteydessä saadut ylimääräiset hedelmöittyneet munasolut jäädytetään, jonka jälkeen ne voidaan tarvittaessa myöhemmin käyttää.

Lisätietoa

Lisätietoa näistä asioista löydät mm. valikoiduista linkeistämme sekä terveydenhoidon ammattilaisilta.

Ostoskori
Ostoskorisi on tyhjä
Kuoret ovat huomiota herättämättömiä, ilman nimeämme lähettäjänä.

Yksityisyys


Tarjoukset:
 • Yli 20 € arvoiset tilaukset postimaksutta, muutoinkin postimaksu vain 1 €!


  Tilaa nyt klo. 16:00 mennessä, postitamme tilauksesi jo tänään!

  Kysyttävää?
  Vastaamme mielellämme!
  [email protected]


 • Lasten.fi

  World Vision  © Maxoma Oy - Y: 2077943-7 - alv.rek  - Käyttöehdot